ナカムラ ケンスケ   KENSUKE NAKAMURA
  中村 建介
   所属   前橋工科大学  工学部 生命情報学科
   前橋工科大学大学院  工学研究科 生命情報学専攻(修士課程)
   前橋工科大学大学院  工学研究科 環境・生命工学専攻(博士課程)
   前橋工科大学  工学部 情報・生命工学群
   職種   教授
言語種別 英語
発行・発表の年月 2020
形態種別 研究論文(学術雑誌)
査読 査読あり
標題 Mutation and Deletion of PAD1 and/or FDC1 and Absence of Phenolic Off-flavor Production in Top and Bottom-Fermenting Yeasts
執筆形態 共著
掲載誌名 Journal of the American Society of Brewing Chemists
掲載区分国外
巻・号・頁 78(1),pp.74-79
概要 To convert ferulic acid into 4-vinylguaiacol (4-VG), Saccharomyces cerevisiae must have intact PAD1 and FDC1 genes. British-type top-fermenting yeast strains have nonsense mutations in both of these genes; whereas, bottom-fermenting yeast strains have a nonsense mutation in their S. cerevisiae-type FDC1, and have lost their S. eubayanus-type FDC1 and PAD1 genes. Here, top-fermenting yeast transformants in which wild-type PAD1 and FDC1 derived from the laboratory yeast S. cerevisiae S288C were inserted in the genome, exhibited ferulic acid decarboxylation activity. Similarly, bottom-fermenting yeast transformants expressing wild-type S. cerevisiae-type FDC1 or S. eubayanus-type FDC1 also exhibited ferulic acid decarboxylation activity.