Toru Takashima
Department Kumamoto Health Science University Department of Nursing, Faculty of Health Science Position Assistant Professor |
|
Language | English |
Publication Date | 2013 |
Type | |
Peer Review | Peer reviewed |
Title | Feeding with olive oil attenuates inflammation in dextran sulfate sodium-induced colitis in rat |
Contribution Type | |
Journal | J Nutr Biochem |
Journal Type | Another Country |
Volume, Issue, Page | 25(2),pp.186-192 |
Responsible for | 本人担当部分:実験、分析、論文執筆 |
Authorship | Lead author |
Author and coauthor | Toru Takashima, Yasuhisa Sakata, Ryuichi Iwakiri, Ryosuke Shiraishi, Yasutomo Oda, Norie Inoue, Atsushi Nakayama, Shuji Toda, Kazuma Fujimoto |
Details | 大腸癌は、潰瘍性大腸炎(UC)の長期経過例で高率に合併するが、エキストラバージンオリーブオイルのUCに対する効果をラットモデルを用いて調べた。その結果、ラットの腸炎モデルにおいて、エキストラバージンオリーブオイルの摂取は、潰瘍の慢性炎症を阻害し、細胞増殖を促進するとともにアポトーシスを減らした。エキストラバージンオリーブオイルは、UCによる大腸発癌のリスクを低くする可能性があることが示唆された。 |